Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia Evelinnek

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
521
Az ecetsav móltömege 60 g/mól. A disszociációs állandója 1,86·10-5.

9/aMennyi a 3 g/dm3 ecetsav oldat pH-ja?

9/bMennyi az ecetsav disszociációfoka?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
a)
Az ecetsav disszociációja:
CH3COOH = CH3COO- + H+

CH3COO- -t jelöljük így: A-

1 mol ecetsav 60 g
1/60 mol ecetsav 1 g
3/60=1/20 mol ecetsav 3 g.

kiindulási állapotban van 1/20=0,05 mol ecetsav, 0 mol A-, 0 mol H+

egyensúlyban van 0,05-x mol ecetsav, x mol A-, x mol H+

A disszociáció állandó alapján:
[....] egyensúlyi koncentrációt jelöl
1,86*10-5 = [H+] * [A-] / [ecetsav]

1,86*10-5 = x2 / (0,05-x)

(0,05-x) * 1,86*10-5 = x2

0,093*10-5 - 1,86*10-5 * x = x2

0 = x2 + 1,86*10-5 * x - 0,093*10-5

x1=−0.000955
x2= 0.0009737

x1 = − 9,55*10-4
x2 = 9,737*10-4

A pozitív gyök (x2) a keletkezett mennyiség.

Tehát a 3 g/dm3-es ecetsavban a H+ koncentráció 9,737*10-4 mol/dm3.

pH = - lg [H+] = - lg (9,737*10-4) = 3,01

b)

Az ecetsav disszociáció foka (%-ban):
elbomlott mennyiség *100 / kiindulási mennyiség:
9,737*10-4 *100 / 0,05 = 1,95 % (az ecetsav 1,95%-a disszociált).
Módosítva: 6 éve
1