Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
1725
a 100 cm2 területű téglalapok közül melyiknek lesz a legkisebb a kerülete? valaki segítene megoldani ezt a feladatot? (10. osztály)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha 100 a terület, akkor az oldalak: x és 100/x
A kerület ekkor: 2x+200/x, ahol x persze pozitív.
Így felírható a következőképpen:

K=2(x+100/x)=
=2[(√(x)-10/√(x))²+20]=
=2(√(x)-10/√(x))²+40

Ebből azonnal látszik, hogy a minimum értéke 40, mégpedig akkor, ha √(x)=10/√(x), azaz x=10 esetén.
Módosítva: 9 éve
1