Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia gyereknek hozzá sem tudok szagolni

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
505
Mekkora a tömege 36 mol sósavnak (HCl), mennyi a tömegkoncentrációja (g/dm3) és mennyi a tömegszázalékos összetétele, ha 1 l vízben felfogjuk a sósav gázt?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
1 mol sósav tömege 36,5 gramm
36 mol sósav 36*36,5=1314 gramm

1 liter víz tömege (sűrűség: 1 g/cm3): 1000 gramm
oldat tömege: 1314 g + 1000 g = 2314 g

tömeg%= 1314 g *100 / 2314 = 56,8 tömeg%

Érdekes a kérdés, mert a fizikailag létező legtöményebb sósav oldat max. 45 tömeg%-os lehet.
(0 fokon légköri nyomáson 100 gramm víz 82,3 gramm sósavat képes feloldani.)

Biztosan jó a 36 mol?
1