Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia gyereknek hozzá sem tudok szagolni

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
670
Mekkora a tömege 36 mmol nátrium-hidroxidnak (NaOH), mennyi a tömegkoncentrációja (g/dm3) és mennyi a tömegszázalékos összetétele, ha 0,05 l vízben felodjuk a 36mmol NaOH-t? Mennyi az oldat pH-ja?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
1 mol NaOH tömege 23+16+1=40 gramm.
1 mmol (0,001 mol) NaOH tömege az ezrede: 40 mg =0,04 gramm

0,05 liter=50 milliliter víz ( 1g/cm3 sűrűséggel számolva): 50 gramm

tömeg %:
oldott anyag tömege *100 / oldat tömege

0,04 g *100 / (50,04)= 0,08 tömeg%

Ez elég híg oldat ahhoz, hogy a sűrűségét 1-nek lehessen tekinteni.

A tömeg koncentráció azt fejezi ki, hogy 1 liter oldatban hány g oldott anyag van.

50 ml oldatban van 0,04 g NaOH
1 ml oldatban van 0,04/50 g NaOH
1000 ml oldatban van 1000*0,04/50= 0,8 g NaOH

Tehát 0,8 g/dm3 a tömeg koncentráció.


Először pOH-t tudunk számolni az [OH-] koncentrációból.

A NaOH erős bázis, tehát tömény oldatban is teljesen disszociál, azaz a NaOH móljainak száma megegyezik az OH- mólszámával.

NaOH = Na+ + OH-

A OH- mól koncentrációja:

0,8 g/dm3 NaOH

1 mol NaOH 40 g
1/40 mol NaOH 1 g
0,8*1/40=0,02 mol NaOH 0,8 g

Tehát a NaOH oldat mól koncentrációja 0,02 mol/dm3

A pOH=-lg[OH-]

NaOH = Na+ + OH-
1 mol NaOH- ból 1 mol OH- keletkezik.
0,02 mol NaOH-ból 0,02 mol OH- keletkezik.

pOH=-lg(0,02)=1,7

A víz ionszorzat alapján tudjuk, hogy:
pH+pOH=14
(a tiszta vízben az [OH-]és [H+] ionok koncentrációja 10-7. Ebből jön ki a 7+7=14)

pH=14-pOH=14-1,7=12,3

Tehát 36 mmol NaOH 0,05 liter vízben oldásával 12,3-as pH-jú oldatot kapunk.
Módosítva: 6 éve
1