Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

MATEK! SOS

Főoldal » Általános iskola » Matematika
995
Egy kétjegyű szám második számjegye 2-vel nagyobb az elsőnél. Ha ezt a számot és a számjegyei felcserélésével kapott számot összeadjuk, 178-at kapunk. Melyik ez a szám? Előre is köszönöm a segítséget.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Eredeti szám:
1. számjegye:x
2.számjegye: x+2
Tízes helyi értéken: 10x
Egyes helyi értéken: x+2
Összesen 11x+2 a szám értéke
Felcserélt szám értéke: (x+2)×10+x×1=11x+20
11x+2+11x+20=178
22x+22=178
22x=156
x=7,091
De nem 176-ot kapunk?
Akkor jön ki jó szám belőle.


-1

1.Szám: 11x+2
1.jegy: x = 10x
2.jegy: x+2
2.Szám: 11x+20
1.jegy: x+2= 10x+20
2.jegy:x

178=11x+2+11x+20
178=22x+22 /-22
156=22x /:22
7~x

79 ez a szám.
0