Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia házi

Főoldal » Általános iskola » Kémia
2194
Alkoss ion vegyületeket az alábbi ionpárokból!
a) Kálciumion, képlete: ......... És kloridion, képlete:......
A kálium-klóros képlete:........
1 mol Kálcium-klodid tömege:.........
b) Mg^+2, neve:.......... És O^2-, neve:.......
A vegyület neve:......, képlete:......
1 móljának tömege :.........
c) A nátriumion, képlete:....... És szulfidion, képlete: 2^2-
A vegyület neve:.........., képlete:.......
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
a)
A kalcium a periódusos rendszer II. főcsoportban található, tehát 2 elektron leadással tud 8 elektronos nemesgáz szerkezetűvé alakulni.

kalciumion: Ca2+

klór: VII. főcsoport, 1 elektron hiányzik a 8-hoz:
kloridion: Cl-

Nem kálcium-klóros a neve, hanem az ionok neve alapján kalcium-klorid.

2+ hoz 2 darab - töltésű ion kell, hogy a kalcium-klorid töltése semleges legyen.
A kalcium-klorid képlete: CaCl2
tömege:
(az atomok és ionok tömege megegyezik, mivel az elektron tömege nagyon kicsi):
Ca: 40 gramm
Cl: 35,5 gramm
1 mol CaCl2 tömege: 40+2*35,5=111 gramm

b) Mg2+ neve: magnézium-ion
O2- neve oxid-ion
1 darab 2+ töltéshez 1 darab 2- töltésű ion kapcsolódik, tehát a magnézium-oxid képlete MgO.

Mg: 24
O: 16
1 mol MgO tömege: 24+16=40 gramm MgO (magnézium-oxid)

c) Nátrium-ion,
I. főcsoport, 1 elektron leadással alakul 8 elektronos nemesgáz szerkezetűvé (Na+)

Kén VI. főcsoport (ugyanúgy, mint az oxigén) 2 elektron felvétellel alakul szulfid-ionná:
S2-

A nátrium-szulfid képlete:
Na2S

1 mol tömege: 2*23+32=78 gramm
Módosítva: 6 éve
1