Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
593
Igazold, hogy lim ∫(e^-t)*t^n dt=1
x->+∞
az ∫ 0-tól x-ig értelmezett
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Nem 1 lesz az integrál, hanem n!
Parciálisan integrálva:
(t=0 .. ∞ az integrálás határa is és persze a [] határa is)
∫ tn · e-t dt = [ tn· (-e-t) ] + ∫ n·tn-1 · e-t dt
= n · ∫ tn-1 · e-t dt
Vagyis ha f(n) = ∫ tn · e-t dt, akkor
f(n) = n · f(n-1)
Mivel f(0) = ∫ e-t dt = [-e-t] = 1
ezért f(n) = n!
Módosítva: 9 éve
1