Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tömeg százalék

Főoldal » Általános iskola » Kémia
2645
a) Számítsd ki, hogy hány tömegszázalék
• nitrogént tartalmaz az ammónium-nitrát,
• foszfort tartalmaz a kalcium-foszfát,
• nitrogént tartalmaz a pétisó
(összetétele: 60 tömegszázalék NH4NO3
, 40 tömegszázalék CaCO3)
• foszfort tartalmaz a szuperfoszfát (Ca(H2PO4)2
– CaSO4--1 : 1 anyagmennyiség-arányú keveréke)!
b) A szőlőperonoszpóra ellen 2 tömegszázalékos réz-szulfát-oldattal permetezünk.
Hány kg 2 tömegszázalékos oldat készíthető egy 20 dkg-os kristályvizes rézgálicot (CuSO4
· 5 H2
O) tartalmazó tasakból?
A megoldást segítő kérdések:
20 dkg kristályvizes sóban hány gramm a vízmentes só?
Ennyi vízmentes sóból hány kg oldat készíthető?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
a) Számítsd ki, hogy hány tömegszázalék
• nitrogént tartalmaz az ammónium-nitrát,

NH4NO3
1 mol tömege: 14+1*4+14+16*3= 80 gramm
28 gramm nitrogént tartalmaz, tehát
28 * 100 / 80 = 35 tömeg%

• foszfort tartalmaz a kalcium-foszfát,

Ca3(PO4)2
1 mol tömege: 40*3+31*2+16*8= 310 gramm
62 gramm foszfort tartalmaz, tehát
62* 100 / 310 = 20 tömeg%

A kalcium-hidrogén-foszfát pedig:
Ca(H2PO4)2
1 mol tömege: 40+1*4+31*2+16*8= 234 gramm
62 gramm foszfort tartalmaz, tehát
62* 100 / 234 = 26,5 tömeg%

• nitrogént tartalmaz a pétisó
(összetétele: 60 tömegszázalék NH4NO3, 40 tömegszázalék CaCO3)

35*0,6=21%-ot.


• foszfort tartalmaz a szuperfoszfát (Ca(H2PO4)2 – CaSO4--1 : 1 anyagmennyiség-arányú keveréke)!

1 mol Ca-foszfát tömege: 234 g
1 mol CaSO4 tömege: 40+32+4*16=136 gramm

foszfor: 62 gramm*100 / (234+136) = 16,8 tömeg%

b) A szőlőperonoszpóra ellen 2 tömegszázalékos réz-szulfát-oldattal permetezünk.
Hány kg 2 tömegszázalékos oldat készíthető egy 20 dkg-os kristályvizes rézgálicot (CuSO4 · 5 H2O) tartalmazó tasakból?
A megoldást segítő kérdések:
20 dkg kristályvizes sóban hány gramm a vízmentes só?

(CuSO4 · 5 H2O) móltömege: 64+32+16*4+5*18= 250 gramm
CuSO4 móltömege: 64+32+16*4= 160 gramm

25 dkg kristályos rézgálic 16 dkg vízmentes réz-szulfátot tartalmaz.
1 dkg kristályos rézgálic 16/25 dkg vízmentes réz-szulfátot tartalmaz.
20 dkg kristályos rézgálic 20*16/25= 12,8 dkg = 0,128 kg vízmentes réz-szulfátot tartalmaz.

Ennyi vízmentes sóból hány kg oldat készíthető?

0,128 kg *100 / (x+0,128) = 2 tömeg%
oldat tömege: x+0,128 = 0,128 kg * 0,02 = 0,00256 kg oldat készíthető.
4