Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Diszkrét eloszlások - Statisztika

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
624
Egy urnában 4 fehér és 3 piros golyó van. Ebből húzunk ki visszatevés nélkül golyót, míg pirosat nem kapunk. Adjuk meg a szükséges húzások számának eloszlását, várható értékét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

2
Csatoltam képet. Kedves Dorci! Nem találom a hibámat. Nem tudom van e mód konzultálni a tanároddal. Jónak érzem a gondolatmenetemet, de mikor ellenőrzöm a pi-k összegét hiányzik 1/21 az egy egészhez, miközben tudjuk, hogy vagy elsőre, vagy másodikra, vagy harmadikként, vagy 4.-re, vagy 5,-re piros húzása biztosan bekövetkezik. így az uniójuk bekövetkezési valószínűsége 1 kellene, hogy legyen. Ráadásul a visszatevéses mintavétel és a hozzá kapcsolódó hipergeometrikus eloszlás a legkönnyebbek közé tartozik. Például annak a valószínűsége, hogy harmadiknak húzok pirosat, azt jelenti, hogy a 4 fehérből kiválasztok 2 fehéret, a 3. pedig fix piros, per az összesen 7 golyóból választunk ki hármat. Tehát nem érzek hibát, de van 1/21 eltérés. Igazán örülnék, ha valaki rájönne. Ha másként nem tedd ki ellenőrzésre újra. Írd meg kérlek, ha kapsz választ. Köszi! És szeretném ajánlani megtekintésre a youtube csatornám ezzel kapcsolatos videóját: https://www.youtube.com/watch?v=BWuVICYxKcQ&t=530s
Megtisztelsz, ha megnézed!
Módosítva: 6 éve
0

Elkésve ugyan de itt a megoldás:
Itt a pirosnak adott helyre kell kerülnie és az összes előzőnek pedig fehérnek kell lennie:

P( az első a piros ) = 3/7
P(pontosan a második piros és az előzőek fehérek) = 4/7 szer 3/6
P(pontosan a harmadik piros és eddig mind fehér) = 4/7 szer 3/6 szor 3/5
p( negyedikre pitos, előtte mind fehér) = 4/7 szer 3/6 szor 2/5 ször 3/4
utolsó hasonlóan.

STB
0