Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi: hőmérséklet

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
788
1. Mennyi hőmennyiség szükséges 750 g -12C jég 85C fokig való felmelegítéséhez? A jég fajhője 2100J/kg*K, a víz fajhője 4200J/kg*K, a fajlagos olvadáshő 330kJ/kg.

2. Működése közbe a hőerőgép bizonyos idő alatt Q1 = 1,7MJ hőmennyiséget vett fel a melegítő berendezéstől és Q2 = 150kJ hőmennyiséget adott le a hűtőberendezésnek. Számítsuk ki a gép hatásfokát.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Előbb a jeget melegítjük 0 Celsius fokossá (Q₁)
Majd a jeget megolvasztjuk (Q₂)
Utána 0 fokról a vizet melegítjük 85 fokra (Q₃)
Qö=Q₁+Q₂+Q₃
Q₁=cj·m·ΔT=2100·0,75·12=18900J=18,9kJ
Q₂=Lo·m=330kJ/kg·0,75kg=247,5kJ
Q₃=cv·m·ΔTv=4200J/kg·C·0,75kg·85C=267750J=267,75kJ
Qö=18,9+247,5+267,75=534,15kJ
0