Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tud valaki segíteni kémiából?

Főoldal » Középiskola » Kémia
848
1.feladat:
Mit fejez ki a reakcióhő, és számértékének előjele? Miért negatív előjelű az elemek képződéshője?
2. feladat:
Értelmezd az alábbi folyamatokat az energiaváltozás szempontjából!
a, C(sz)+CO(g). Reakcióhője: -830 kJ/mol
b, 2CO(g)+O₂(g)=2CO₂(g) Reakcióhője: -566 kJ/mol
c, CaCO₃(sz)=CaO(sz)+CO₂(g) Reakcióhője: +180 kJ/mol
4. feladat:
Hány kJ energia szabadul fel 12 g, 12 kg és 12 tonna szén elégetésekor, ha a szén szén-dioxiddá való égésének reakcióhője: -394 kJ/mol





Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A reakcióhő a reakcióegyenletnek megfelelő mólokkal végbemenő folyamat során felszabaduló hőmennyiség. Az exoterm folyamat reakcióhője negatív. (kijön belőle energia) Az endoterm folyamat reakcióhője pozitív. (plusz energia kell, amit elnyel a folyamathoz)
Bocsi, de az elemek képződéshője 0 kJ/mol.
2. a.) exoterm
b.) exoterm
c.) endoterm. ( a reakcióhő -394 kJ/mol előjele miatt.
4. Írjuk fel a termokémiai egyenletet:
C(sz)+O₂(g) =CO₂(g), ahol Q= -394 kJ/mol
A reakcióhőt úgy számoljuk ki, hogy a keletkezett anyag képződéshőjéből kivonjuk a kiindulási anyagok képződéshőinek összegét, ami most hála istenkének 0 kJ/mol.
Mivel 12 g szén az 1 mol,ezért -394 kJ energia szabadul fel. Kedves Olga, aki olyan jó matekos mint te, az könnyen rájön, hogy 12 kg esetén hányszor több energia szabadul fel. Üdv.
1