Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Határozza meg az alábbi vektorok normáját és a vektorok által bezárt szöget (vagy annak koszinuszát) R 3 kanonikus skaláris szorzatát tekintve!

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
511
Határozza meg az alábbi vektorok normáját és a vektorok által bezárt szöget (vagy annak
koszinuszát) R³ kanonikus skaláris szorzatát tekintve!

x = (0, −2, 2), y = (2, 7, −1)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Ha egységnyi hosszúra normáljuk a vektorokat, és vesszük a skaláris szorzatukat, akkor megkapjuk az általuk bezárt szög koszinuszát. Avagy:

`cos alpha = \mathbf{x}/(||\mathbf{x}||)*\mathbf{y}/(||\mathbf{y}||)`

A megadott számokkal:

`cos alpha``=``(0*2+(-2)*7+2*(-1))/(sqrt(0+4+4)*sqrt(4+49+1))``=``(-16)/sqrt(432)``=``-(4sqrt(3))/9`

`alpha=arccos (-(4sqrt(3))/9)~~140.3°`
0