Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

FIZIKA DOLGOZAT SOS!!!

Főoldal » Középiskola » Fizika
446
Sziasztok valaki tudna segíteni a ezekben a számolásokban nagyon sürgős lenne, ezek a feladatok a dolgozatban vannak, az adatok kigyűjtése is kellene. Ha valaki válaszol azt előre köszönöm!
1. Valamely gáz térfogata 27°C hőmérsékleten 0,3 m3. Mekkora lesz a térfogata, ha állandó
1 atm nyomáson 57°C-ra melegítjük? Ábrázold a p-V, p-T és a V-T diagramon az állapotváltozást!
2. Kerékpárgumiban 500 cm3 térfogaton 10°C-on, 250 000 Pa nyomású levegő van. Hány fokos a hőmérséklet, ha a térfogat 510 cm3-re növekedett, a nyomás pedig 280 000 Pa-ra?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
·Adatok
p₁=250000Pa
T₁=283K
V₁=500cm3
p₂=280000Pa
V₂=510cm3
T₂=?
Kiszámítás:
p₁·V₁/T₁=p₂·V₂/T₂⇒T₂=p₂·V₂·T₁/p₁·V₁
Behelyettesítve az adatokat:
T₂=323,3K=50,3Celsius
0

1 feladat
Adatok:
T₁=300K
V₁=0,3m³
T₂=330K
V₂=?
a nyomás állandó
Kiszámítás:
V₁/T₁=V₂/T₂⇒V₂=V₁·T₂/T₁
Behelyettesítés után:
V₂=0,33m³
A p-V diagram hiperbolák, amibe berajzoljuk a két izotermát, a két hőmérsékletnél
A p-T diagram a T (vizszintes tengellyel) párhuzamos egyenes (konstans függvény) a függőleges tengelyen tetszőlegesen bejelöljük az 1atm értéket, és ott huzzuk az egyenest
A V-T diagram, egy origóból induló félegyenes, hiszen a V és T között egyenes arányosság van
(Az ilyen ábrázolásoknál sosem kell a pontos lépték, a függvények képe a lényeg, és "tetszőleges" helyeken bejelöljük a megadott, illetve számított értékeket!
1