Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika, milyen magasról...?

Főoldal » Középiskola » Fizika
1913
Egy test szabadon esett, és földetérésekor 30 m/s volt a sebessége. Milyen magasról esett? Miért nincs szükség a test tömegére a magasság kiszámításához? A mozgási energia kiszámításához kellene - e tudni a test tömegét? Miért?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Az, hogy egy szabadon eső test gyorsulása (kerekítve) 10m/s², azt jelenti, hogy minden másodpercben 10-el változik a sebessége, tehát ez a test 3s-ig mozgott. A szabadon eső test álta megtett út:
s=g/2·t²=10/2·9=45m
itt látható, hogy az út független a tömegtől. ( ha nem lenne légellenállás, akkor a tollpihe is ugyan ennyi idő alatt esne le, és ugyan ennyi sebességgel)
A test mozgási energiája viszont függ a tömegtől, a sebességtől pedig négyzetesen
Képletben:
Em=1/2·m·v²
Ha megadják a tömegét a testnek, ki is lehet számítani egy 45m magasról leeső test mozgási energiáját
0