Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ecetsav oldat

Főoldal » Középiskola » Kémia
1770
50 m/m %-os ecetsav oldat sűrűsége 1,0575 g/cm³.
Hány mol%, hány mol/dm³ és hány g/dm³ ez az oldat?
Levezetné nekem valaki?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
gondolom vizes oldatról van szó

CH3COOH
1,0575 g/cm3
2C+4H+2O
24+4+32=60g/mol

H2O
1g/cm3
2H+O=18g/mol

tegyük fel hogy 2 g-unk van
1 g ecetsav, 1 g víz
1/60 mol ecetsav, 1/18 mol víz
0,0167 mol, 0,0556 mol összeadva: 0,0723 mol
0,0167/0,723*100=23 mol%

1 g ecetsav, 1 g víz
0,9456 cm3 ecetsav, 1 cm3 víz összeadva: 1,9456
(0,0167 mol/1,9456 cm3)*1000 cm3/dm3=8,58 mol/dm3

1g/1,9456 cm3 *1000 cm3/dm3=514 g/dm3
Módosítva: 9 éve
1