Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sötét volt e a középkor??

1001
Egy 150 szavas fogalmazást kellen írnom azzal a címmel hogy "sötét volt e a középkor"
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Tori, Sötét, Középkor, fogalmazás, 150
0
Középiskola / Történelem

Válaszok

2
Mitől lett sötét a középkor?

A korok közötti határok mesterséges választóvonalak, amelyek a történészek szüleményei, és arra szolgálnak, hogy könnyebben tájékozódjanak a múlttal foglalkozók
Amikor 375-ben betörtek a hunok Európába, az emberek azonnal tudták, hogy megkezdődött a sötét középkor. Előző nap, amikor lefeküdtek, még ókor volt, másnap reggel viszont már egy új korszak virradt rájuk. Valahogy így tűnhet a mai ember számára egy korszakváltás, ezt azonban a korabeliek egyáltalán nem úgy érzékelték.



Honnan származnak az éles határok a különféle történelmi korok között? Érzékelték-e azokat az akkoriban élők? Tisztában voltak-e régen az emberek azzal, hogy melyik korban élnek, vagy ez csak a tudósok privilégiuma volt? Számos kérdés, amelyre viszonylag egyszerű válaszolni. Kezdjük a legelsővel! A korok közötti határok mesterséges választóvonalak, amelyek a történészek szüleményei, és arra szolgálnak, hogy könnyebben tájékozódjanak a múlttal foglalkozók. Sokszor fordul elő olyan, hogy korszakelválasztó eseményekből több is van egyszerre, attól függően, hogy politikatörténeti, gazdaságtörténeti vagy művelődéstörténeti szempontok alapján választották-e ki a határpontokat jelentő történéseket. Ennek tudatában már magától értetődő, hogy az emberek régen nem tudták, mai meghatározásokkal élve, hogy milyen korban élnek, mert ezeket mi utódok biggyesztettük rájuk utólag. Viszont az időt ők is számították, viszonyították valamihez, ezért ha visszautazhatnánk az időbe, arra a kérdésünkre, hogy milyen korban élnek, valószínűleg mégis valamilyen választ kaptunk volna, például legvalószínűbben az épp akkor hatalmon lévő uralkodó uralkodásának idejét, vagy nevét. A pontos kormeghatározás azonban régen is, és többnyire ma is csak az ezzel a tudománnyal foglalatoskodók tudása.
0

Ezt a fogalmazást érdemes azzal kezdeni, hogy miért hívjuk középkornak (reneszánsz és antikvitás közötti időszak = középen lévő kor). (általában minden történelem esszét azzal kell kezdeni, hogy elhelyezzük térben és időben, valamint egy-két személy kapcsolunk hozzá)
A sötét jelző pedig inkább azért került rá, mert erősödtek a babonák, az emberek olyan dolgokban hittek, amik a reneszánsz ember számára abszurdnak minősülnek (boszorkányüldözések például, Magyarországon Báthory Erzsébet). A sötétség ellen számos művet fel lehet hozni, ami a középkor idején készült (festmény, írott források, stb).

Remélem segített.
Módosítva: 7 éve
0