Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ionok és Ionvegyületek (Kémia)

Főoldal » Általános iskola » Kémia
1210
Valaki tudna segíteni mert nem találom a tk-vem igy nem tudom megcsinalni a feladatott es interneten sem találtam semmit.

Relációs jelel kell jelölni melyik a nagyobb

a nátriumatom protonszáma vagy a nátriumion protonszáma
a nátriumatom protonszáma vagy a nátriumatom elektronszáma
a nátriumion protonszáma vagy a nátriumion elektronszáma
a klóratom protonszáma vagy a kloridion protonszáma
a klóratom protonszáma vagy a klóratom elektronszáma
a kloridion protonszáma vagy a kloridion

Ha valaki érti kérem irjon mellé magyarázatott ha tudd!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
a nátriumatom protonszáma = nátriumion protonszáma
a nátriumatom protonszáma = nátriumatom elektronszáma
a nátriumion protonszáma > nátriumion elektronszáma
a klóratom protonszáma = a kloridion protonszáma
a klóratom protonszáma < a klóratom elektronszáma
a kloridion protonszáma vagy a kloridion


Magyarázat:
A proton szám az atomban és az ionban = (vagyis attól, hogy ion lesz nem változik.
Minden atomban ugyanannyi proton van, mint eleltron, ez megegyezik a rendszámmal is.
A Na+ nátrium ion, egyszeresen pozitív ion, mert ahhoz, hogy a külső héj telített legyen 1 elektront kell leadnia (az első főcsoportban van) Így az ionban marad a protonok száma 11, de az elektronok száma csak 10.
Cl- kloridion, egyszeresen negatív töltésű ion. Ahhoz hogy a külső héj telített legyen 1 elektront kell felvennie (7. Főcsoportban van). Így a protonok száma marad 17, de az elektronok száma 18 lesz.

Ezt mind a periódusos rendszerből el tudod olvasni! :)

Remélem segítettem! ;)
Módosítva: 6 éve
1