Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Valaki kérlek segítsen! (KÉMIA 8.OSZTÁLY)

Főoldal » Általános iskola » Kémia
2867
±1. A vasatomból kétszeresen és háromszorosan pozitív töltésű ionok is keletkezhetnek. Írd fel ezeknek a kationoknak a keletkezését és az ionok színét!
A vasion kétféle állapotát a vasvegyületek nevében is jelezzük. Írd fel a vas(II)-oxid és a vas(III)-oxid képletét!

2. A vas(II)-klorid reakciója klórral részecskeátmenet szerint milyen folyamat? Miért?
Írd le jelekkel is, hogyan lesz az Fe²+ ionból Fe³+ ion!

3. Két, felirat nélküli kémcsőben vasvegyületek oldata van. Honnan tudod megállapítani- kísérlet elvégzése nélkül-, hogy melyikben van a vas(II)-szulfát és melyikben a vas(III)-klorid oldata?

4. Mivel védik meg a vastárgyakat a rozsdásodástól?
Például: a hidak acélszerkezetét:
a szerszámokat:
a vasedényeket:

Előre is köszönöm aki válaszol!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
1. A vasatomból kétszeresen és háromszorosan pozitív töltésű ionok is keletkezhetnek. Írd fel ezeknek a kationoknak a keletkezését és az ionok színét!

Fe = Fe2+ + 2 e- (zöld)
Fe = Fe3+ + 3 e- (vörösbarna)

A vasion kétféle állapotát a vasvegyületek nevében is jelezzük. Írd fel a vas(II)-oxid és a vas(III)-oxid képletét!

vas(II)-oxid: FeO
vas(III)-oxid: Fe2O3

2. A vas(II)-klorid reakciója klórral részecskeátmenet szerint milyen folyamat? Miért?
Írd le jelekkel is, hogyan lesz az Fe²+ ionból Fe³+ ion!

Redoxireakció.
A vas(II) vas(III) ionná oxidálódik 1 elektron leadásával, a klór 1 elektron felvételével kloridionná redukálódik.

Fe2+ - e- = Fe3+
vagy (ez ugyanaz)
Fe2+ = Fe3+ + e-

3. Két, felirat nélküli kémcsőben vasvegyületek oldata van. Honnan tudod megállapítani- kísérlet elvégzése nélkül-, hogy melyikben van a vas(II)-szulfát és melyikben a vas(III)-klorid oldata?

Látszik, hogy a vas(II)-szulfát oldata zöld színű, a vas(III)-klorid oldata pedig vörösbarna.

4. Mivel védik meg a vastárgyakat a rozsdásodástól?
Például: a hidak acélszerkezetét: festéssel.
a szerszámokat: ötvözéssel
a vasedényeket: zománcozással.
3