Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérek szépen valakit aki megtudja oldani !!!!

Főoldal » Középiskola » Kémia
618
egy kísérlet során 0,500 mol/dm3 kiindulási kén - dioxid és 0,500 mol/ dm3 kiindulási oxigénkoncentráció esetén zár állandó térfogatú tartályban adott hőmérsékleten kialakuló egyensúlyban a kén- trioxid egyensúlyi koncentrációja 0,300 mol/dm3 . Számítsa ki hány százalékos a kén - dioxid illetve az oxigén átalakulása és mekkora az adott hőmérsékleten az egyensúlyi állandó.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, egyensúly
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
2 SO2 + O2 = 2 SO3

2 mol SO2-ból és 1 mol O2-ből 2 mol SO3 keletkezik.

kiindulási koncentrációk:
0,500 mol/dm3 SO2
0,500 mol/dm3 O2
0 mol/dm3 SO3

Ha x mol SO2 reagál el, akkor ezzel (x/2) mol O2 reagál, és keletkezik 0,300 mol SO3.

2 mol SO2-ból 2 mol SO3 keletkezik.
0,300 mol SO2-ból 0,300 mol SO3 keletkezik.

az átalakulás mértéke:
átalakult * 100 / átalakulatlan:=
SO2: 0,300*100/0,500=60%
O2: 0,150*100/0,500=30%

egyensúlyi koncentrációk:
(0,500-x) mol/dm3 SO2
0,500-(x/2) mol/dm3 O2
0,300 mol/dm3 SO3

K=( (0,500-x)2 * 0,500-(x/2) ) / 0,3002 =
( (0,500-0,300)2 * 0,500-(0,300/2) ) / 0,3002 =
( (0,200)2 * 0,350 ) / 0,090 =
0,040 * 0,350 / 0,090 = 0,16
1