Élelmiszer-előállító hely kizárólag ott létesíthető, ahol a dolgozók, a termékek, valamint a környezet védelméről gondoskodnak, továbbá ahol a helyiség és az alkalmazott gépek, eszközök, berendezések működésével kapcsolatos építészeti, műszaki, technológiai, környezetvédelmi, közegészségügyi, állategészségügyi és élelmiszer-higiéniai feltételek biztosítottak.
Az élelmiszer-előállító hely létesítését, illetve az feltételek lényeges megváltoztatásával járó átalakítását jóváhagyás céljából - a tervdokumentáció egyidejű bemutatása mellett - a telepítés helye szerint illetékes megyei (fovárosi) állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomásnak be kell jelenteni.
Élelmiszert előállítani kizárólag működési engedéllyel rendelkező élelmiszer-előállító helyen szabad. A muködési engedélyt - a vendéglátás kivételével - az Állomás az érdekelt szakhatóságok egyetértésével adja ki, illetve a feltételek megszűnte esetén vonja vissza.
Élelmiszertörvény:
Az élelmiszerekről szóló 1995. évi XC. törvény (ÉT)
E törvény célja, hogy meghatározza a közfogyasztásra szánt nyers, félkész, vagy feldolgozott élelmiszerek előállításának, forgalomba hozatalának és értékesítésének feltételeit oly módon, hogy biztosítsa a fogyasztók egészségének, érdekeinek, valamint a piaci verseny tisztaságának a védelmét, és segítse e termékek országok közötti szabad áramlását.
Az élelmiszerek előállításának általános feltételeinél szól a törvény az élelmiszer előállító hely létesítéséről, a nyersanyagok, az adalékanyagok felhasználásáról, közegészségügyi és élelmiszer-higiéniai feltételek biztosításáról.
A törvény szabályozza az új élelmiszerek, új termékek előállítását, a minőségi feltételeket, a forgalomba hozatal és értékesítés feltételeit. Szól a törvény a Magyar Élelmiszerkönyvről, a fogyasztók tájékoztatásáról és a hatósági ellenőrzésről.
Igaz nem 20 mondat, de segít