Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan kell kiszámitani? Egy kör középpontja a (2;-1) pont sugara 5 egység. Számítsuk ki a kör azon pontjainak koordinátáit, amelyeknek a, abcisszája 5 b, ordinátája 2

Főoldal » Középiskola » Matematika
2317
Hogyan kell kiszámitani? Egy kör középpontja a (2;-1) pont sugara 5 egység. Számítsuk ki a kör azon pontjainak koordinátáit, amelyeknek a, abcisszája 5 b, ordinátája 2
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Először is felírod a kör egyenletét:

(x-2)²+(y+1)²=25.

Az abszcissza azt jelenti, hogy x-koordináta, tehát x=5, ezt beírjuk az egyenletbe:

(5-2)²+(y+1)²=25
9+(y+1)²=25
(y+1)²=16, ennek a megoldásai y=3 és y=-5, tehát két ilyen pont is van: (5;3) és (5;-5).

Az ordináta azt jelenti, hogy y-koordináta, ha az 2, akkor

(x-2)²+(2+1)²=25
(x-2)²+9=25
(x-2)²=16, ennek a megoldásai x=6 és x=-2, tehát a két pont: (6;2) és (-2;2).
1

Köszönöm
0