Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Teljesítméhy

Főoldal » Általános iskola » Fizika
389
Ki végzett nagyobb munkát,aki 10liter vizet 2m magasra emel,vagy aki egy 5kg-mos súlygolyót a földről felemel az 1m asztalra?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Wemelési = m · g · h

De nem is kell a képletet használni. 10 l víz az 10 kg víz (1 l = 1 kg víz esetén), és ezt emeljük 2 méter magasra. A másik pedig 5 kg és ezt 1 m magasra. Ezekből látszik, hogy a 10 l víz emelése több munkát igényel, mivel a magasság és a tömeg is kétszeres (így 4-szer több munka azt megemelni). De leírom a számítást is:
Víz:
We = 10 kg · 9,8 m/s² · 2 m
We = 196 J

Súly:
We = 5 kg · 9,8 m/s² · 1 m
We = 49 J
0