Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szerves Kémia feladatok

Főoldal » Középiskola » Kémia
436
Valaki tudna segíteni ebben a 2 feladatban ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
etil-acetát:
kénsav jelenlétében ecetsavval: C2H5OH + CH3COOH = CH3COO-C2H5 + H2O

etanal (azaz acetaldehid):
C2H5OH + CuO = Cu + C2H4O + H2O

dietil-éter (tömény kénsav jelenlétében):
C2H5OH = C2H5OC2H5 + H2O

ecetsav:
C2H5OH + O2 = CH3COOH + H2O

Nátrium acetát:
CH3COOH + NaOH = CH3COONa + H2O
Módosítva: 6 éve
1

mészkőből kell kiindulni.

CaCO3 (hevítés) = CaO + CO2

kalcium-karbid előállítása:
CaO + 3 C (hevítés) = CaC2 + CO

etin (acetilén) előállítása kalcium-karbidból:
CaC2 + 2 H2O = C2H2 + Ca(OH)2

etin részleges telítése eténné:
C2H2 + H2 = C2H4

etén vízaddíciója etanolt ad:
C2H4 + H2O = C2H5OH

etanal előállítása az etanol egy részéből:
C2H5OH + CuO = Cu + H2O + C2H4O

etánsav előállítás Fehling-próbával:
2 Cu2+ + 4 OH- + C2H4O = CH3COOH + Cu2O + 2 H2O

Az etánsavból kénsav jelenlétében már lehet az etanollal észterezni és málnaaroma észter (etánsavas etilészter) keletkezik:

CH3COOH + C2H5OH = CH3COO-C2H5 + H2O
Módosítva: 6 éve
1