Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2279
a, Egy kocka egyik lapjának területe 5,76 cm². Mekkora a térfogata és a felszíne?
b, Mekkora az 1 cm, 2 cm és 5 cm élű kockák felszínének aránya és térfogatának aránya?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
help
1
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a) A kocka lapjai négyzetek. Ha a négyzet oldala x hosszú, akkor x*x=5,76 teljesül, erre x=2,4 a megoldás, tehát a kocka éleinek hossza 2,4 cm. A kocka térfogata x*x*x=2,4*2,4*2,4=13,824 cm³, felszíne 6*5,76=34,56 cm².

b)Az első kocka felszíne 6*1*1=6 cm², térfogata 1*1*1=1 cm³, a második kocka felszíne 6*2*2=24 cm², térfogata 2*2*2=8 cm³, a harmadik kocka felszíne 6*5*5=150 cm², térfogata 5*5*5=125 cm³, tehát a felszínek aránya 6:24:150, ami egyszerűsíthető 6-tal, így 1:4:25 lesz, térfogataik aránya 1:8:125. Azt a következtetést lehet levonni, hogy a kockák felszínének aránya megegyezik éleik négyzeteinek arányával, a térfogat pedig az élek köbének (harmadik hatványának) arányával.
2