Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek háziban valaki segítene?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
410
x/2 - x+1/3 = 5- x

A perjelek törtvonalat jelölnek.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
x=9.3333333333333333333333333333
0

x/2-x+1/3=5-x
-0,5x+1/3=5-x /+x
0,5x+1/3=5 /-1/3
0,5x=14/3 /:0,5
x=28/3=9,33333
0

Ez két egyenlőséget jelenthet.
`x/2-x+1/3=5-x`
vagy
`x/2-(x+1)/3=5-x`
Az elsőre valóban `28/3` a megoldás, viszont szerintem te a másodikra gondoltál a szóközök alapján. Annak itt a megoldása:
`x/2-(x+1)/3=5-x\qquad"\"*6`
`3x-2(x+1)=30-6x`
`3x-2x-2=30-6x`
`x-2=30-6x`
`7x=32`
`x=32/7=4.dot"5"7142dot8`
0