Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oxidáció

Főoldal » Középiskola » Kémia
376
2000 kg 18%-os glükóztartalmú mustot alkoholos erjedésnek vetnek alá. Számítsuk ki a nyert bor etanol koncentrációját, ha a glükóznak 80%-a alakul át!

C6H12O6 -> 2CH3CH2OH + 2CO2
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
2000 kg mustból 18% glükóz:
2000 kg * 0,18 = 360 kg
Ennek 80%-a alakul át, tehát:
360 kg * 0,8 = 288 kg glükóz alakul át.

glükóz moltömege: 6*12+12*1+6*16 = 180 g/mol = 180 kg/kmol

etanol tömege: 2*12+5+16+1= 46 kg/kmol

széndioxid tömege: 12+2*16= 44 kg/kmol

180 kg glükózból 2*46=92 kg etanol és 2*44 kg széndioxid keletkezik. (Utóbbi távozik az oldatból, tehát a 2000 kg ennyivel kevesebb lesz.)

1 kg glükózból 92/180 kg etanol és 88/180 kg széndioxid keletkezik.

288 kg glükózból 288 * 92/180 kg etanol és 288 * 88/180 kg széndioxid keletkezik.

288 kg glükózból 147,2 kg etanol és 140,8 kg széndioxid keletkezik.

Tehát a bor etanol koncentrációja tömeg%-ban:

147,2 kg etanol *100 / (2000 - 140,8) = 7,9 tömeg%
1