Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség megoldásban

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
519
Egy nyári éjszakán átlagosan 10 percenként látható egy csillaghullás. Mennyi a valószínűsége hogy fél óra alatt legalább egy csillaghullást látunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
A hullócsillagok száma Poisson-eloszlású valószínűségi változóval modellezhető. Ha átlagosan 10 percenként jön egy hullócsillag, akkor fél óra alatt várhatóan 3-at fogunk látni, tehát az eloszlás paramétere `lambda=3` (a `lambda` paraméterű Poisson-eloszlás várható értéke `lambda`). Így tehát a keresett valószínűség:

`\text{P}(X ge 1)``=``1-\text{P}(X=0)``=``1-lambda^0/(0!) e^-lambda``=``1-e^-3~~95%`
1