Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gyorsan légyszíves

Főoldal » Középiskola » Fizika
650
Egy vízszintes síkú körpálya sugara 15 cm. A pályán 0,25 kg tömegű test kering, a centripetális gyorsulása a nehézségi gyorsulás (g=10 m/s²) négyszerese.
a, Mekkora a fordulatszám?
b, Mekkora a testre ható centripetális erő?
c, Mekkora a test mozgási energiája?

A választ előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
r = 15 cm = 0,15 m
g = 10 m/s²
m = 0,25 kg
-----------------------
A centripetális gyorsulás a nehézségi gyorsulás négyszerese, vagyis acp = 4g
acp = 40 m/s²

a.)
acp = v²/r = r · ω² = v · ω = (r · 4 · π²)/T² = r · 4 · π² · f²
Ezekből nekünk az utolsó kell, tehát az acp = r · 4 · π² · f²
40 m/s² = 0,15 m · 4 · π² · f²
40 = 5,92f²
f² = 6,755
f = 2,6 Hz

b.)
Fcp = (m · v²) / r
De nincs meg a sebesség. Szerencsére ezt ki tudjuk számolni:
v = 2 · r · π · f
v = 2 · 0,15 m · π · 2,6 Hz
v = 2,45 m/s

Tehát
Fcp = (m · v²) / r
Fcp = (0,25 kg · (2,45 m/s)²) / 0,15 m
Fcp = 10 N

c.)
Ez mozgási energia, és nem a forgási energia!
Em = 1/2 · m · v²
Em = 1/2 · 0,25 kg · (2,45 m/s)²
Em = 0,75 J
1