Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számítsa ki az alábbi integrálokat!

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
395
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Esetszétválasztással tüntessük el az abszolútérték-jelet:

- ha `x le -1`, akkor `|x^2-1|=x^2-1`
- ha `-1 lt x lt 1`, akkor `|x^2-1|=1-x^2`
- ha `x ge 1`, akkor `|x^2-1|=x^2-1`

Ezek alapján fel tudjuk bontani résztartományokra az integrálokat. Az első:

`int_{0}^{1} |x^2-1| dx``=``int_{0}^{1} (1-x^2) dx``=``[x-x^3/3]_0^1``=``(1-1/3)-(0-0)``=``2/3`

A másodiknál fel tudjuk használni az első eredményét:

`int_{0}^{2} |x^2-1| dx``=``int_{0}^{1} (1-x^2) dx+int_{1}^{2} (x^2-1) dx``=``2/3+[x^3/3-x]_1^2``=``2/3+(8/3-2)-(1/3-1)``=``2`

A harmadiknál pedig kihasználhatjuk, hogy a függvény páros, tehát a grafikonja szimmetrikus az `y` tengelyre, így az integrál éppen az előző kétszerese lesz:

`int_{-2}^{2} |x^2-1| dx``=``2 int_{0}^{2} |x^2-1| dx=4`

Ha a paritást nem használjuk ki, akkor természetesen fapadosan is kiszámítható ugyanez:

`int_{-2}^{2} |x^2-1| dx``=``int_{-2}^{-1} (x^2-1) dx+int_{-1}^{1} (1-x^2) dx+int_{1}^{2} (x^2-1)dx=...`

Ajánlom figyelmedbe a WolframAlpha ábráját, sokat segíthet a megoldások megértésében: https://bit.ly/3erH9JK
1