Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Határozza meg az f(x)

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
627
Határozza meg az f(x) = x²+ 2x − 1 és g(x) = 3x + 1 függvények grafikonjai által meghatározott korlátos síkidom területét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Először meg kell határozni a metszéspontokat:

`f(x)=g(x)`

`x^2+ 2x -1= 3x + 1`

`x^2-x -2= 0`

Ez egy sima másodfokú egyenlet, a megoldóképlet alapján a gyökök `-1` és `2`, ezek lesznek a grafikonok metszéspontjainak `x` koordinátái. Ezek után a területet megkapjuk, ha a függvények különbségét integráljuk a metszéspontok között:

`T=|int_{-1}^2 (f(x)-g(x)) dx|``=``|int_{-1}^2 (x^2-x-2) dx|``=``|[x^3/3-x^2/2-2x]_{-1}^2|``=``|(8/3-4/2-4)-(-1/3-1/2+2)|``=``4.5`

Ellenőrzés: https://bit.ly/2xn9ekP
1