Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Réz, arany és ezüst  

Főoldal » Általános iskola » Kémia
1138
Sziasztok! nagyon fontos lenne erre sürgősen választ kapnom de egyedül nem tudom megoldani, szívesen vennék minden segítséget!( Lehetőleg még ma !)


Réz:  

Képlete: …

Szín: …

Halmazállapot: …

Előfordulása: …

Sűrűség szerint (6,3 g/cm3): …

Megmunkálhatóság: …

Vezetőképesség: …

Mi a patina? …

Felhasználása(3): …

Élettani hatása: …

Ötvözetei: (miből áll?)

sárgaréz …

bronz …

újezüst …





Arany:  

Képlete: …

Szín: …

Halmazállapot: …

Sűrűség (19,32 g/cm3): …

Előfordulása: …

Vezetőképesség: …

2 / 2

Megmunkálhatóság: …

Oldódása: …

Tisztasága: …

Felhasználása: …



Ezüst:  

Képlete: …

Szín: …

Halmazállapot: …

Sűrűség (10,5 g/cm3): …

Előfordulása: …

Vezetőképesség: …

Megmunkálhatóság: …

Oldódása: …

Kénes víz hatására: …

Felhasználása: …
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Réz, arany és ezüst
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

4
Réz:
Vörös színű fém, amely jól nyújtható, és jól vezeti a hőt és a villamosságot.
Képlete:Cu

Szín: vörös

Halmazállapot: szilárd

Előfordulása: földkéreg ,édesvízekben

Sűrűség szerint (6,3 g/cm3): szobahőmérsékleten

Megmunkálhatóság: jól megmunkálható

Vezetőképesség: jól vezeti a hőt és a villamosságot

Mi a patina?
Az réz felületén levegő hatására zöldes színű bázisos réz-karbonát réteg keletkezik vagyis ez a patina.

Felhasználása(3):

Élettani hatása: …

Ötvözetei: (miből áll?)

sárgaréz
A réz és a cink ötvözete.
bronz

újezüst …
Módosítva: 6 éve
1

Arany:

Képlete: Au

Szín: sárga

Halmazállapot: szilárd

Sűrűség: 19,32 g/cm3

Előfordulása: https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjZpuqp-OroAhW0wcQBHfbYAnEQFjABegQIARAB&url=https%3A%2F%2Falberletkiado.wordpress.com%2Fbefektetesi-arany%2Faz-arany-elofordulasa-es-kinyeresee%2F&usg=AOvVaw3y-idtBgPDvFKU5kUmf1So

Megmunkálhatóság: könnyű megmunkálni

Oldódása: legtöményebb sósavban, kénsavban és salétromsavban sem oldódik, ami miatt a nemesfémek királyának is nevezték, de feloldható folyékony brómmal, klórral, valamint alkáli-cianid olvadékokkal, higannyal, és a tömény sósav és tömény salétromsav 3:1 arányú elegyében keletkező nitrozil-kloriddal (NOCl)

Felhasználása: ékszer, régen fizetőeszköz...

Vezetése: ezüst és a réz mellett az arany vezeti a legjobban a hőt és az elektromos áramot
1

Ezüst:

Képlete: Ag

Szín: ezüst

Halmazállapot: szilárd

Sűrűség: 10,5 g/cm3

Előfordulása: A természetben előfordul elemi állapotban is (ritkábban önállóan), de leggyakrabban különböző szulfidásványokban. A tiszta ezüst-szulfid (argentit) ritka, inkább más fémek szulfidjait kíséri alárendelt mennyiségben

Vezetőképesség: Az áramot az összes ismert elektromos vezető közül a legjobban, még a réznél is jobban vezeti

Megmunkálhatóság: Tiszta állapotában rendkívül lágy, könnyen megmunkálható, viszont puha, könnyen kopik

Oldódása: A salétromsav és a tömény kénsav oldja

Kénes víz hatására: megfeketedik

Felhasználása: ékszerek, pénzérmék, étkészletek, edények készítésére és a filmes fényképészetben hasznosítják
Módosítva: 6 éve
1