Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűségszámítás

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
873
10 telefonvezeték közül 4 beázás miatt használhatatlanná válik. Ezután 4 vonalon hívást kísérelnek meg. Számítsuk ki annak valószínűségét, hogy a hívások fele a beázás következtében nem lesz sikeres.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Összes eset: 10-ből 4 vonalat kell kiválasztanunk, hogy a sorrend nem számít, ez (10 alatt a 4)=210-féleképpen tehetjük meg.

Kedvező eset: mivel a sorrend nem számít, 1 lefixált sorrenden végigszámolhatjuk a kedvező eseteket, ez legyen JJRR, ahol a J a jó vezeték, R a rossz. Az első két helyre 6 vezetékből kell választanunk 2-t a sorrendjük figyelembevétele nélkül, ezt (6 alatt a 2)=15-féleképpen tehetjük meg, a második két helyre a 4 rosszból választunk, ez (4 alatt a 2)=6-féle lehetőség, így 15*6=90 esetben lesz pontosan 2 sikeres és 2 sikertelen hívás.

Valószínűség=kedvező/összes=90/210=3/7=~0,42857=42,857%.
0