Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Villamosság2

Főoldal » Általános iskola » Fizika
1279
Egy fűtőszál huzal ellenállása R=15Ω, keresztmetszete S = 10 mm2, fajlagos ellenállása
ρ =1,0 mm2/m
Számítsd ki: a) a huzal hosszát
b) a huzal átmérőjét mm - ben
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Kicsi megjegyzés:
Én a keresztmetszetet "A"-val jelölöm. (A tankönyvek is inkább ezt használják)
A fajlagos ellenállás mértékegységénél lemaradt az Ω . Helyesen: ró =[Ω·mm²/m]
A kiszámítási képlet:
R=ró·l/A⇒l=R·A/ró
behelyettesítve az adatokat:
a hosszúság:
l=15·10/1=150m
A vezeték keresztmetszete, (ami egy kör területe)
A=T=r²·3.14 ⇒r= T/3,14 = 10/3,14 =1,78mm
Az átmérő (jele:d)
d=2·r=2·1,78mm=3,57mm

0