Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS ! kémia fontos

Főoldal » Középiskola » Kémia
857
mennyi hő szabadul fel a 170g etán égése során ? 27dm standard nyomású és 25 celsius hőmérsékletű etán égése során
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Reakció egyenlet:
2 C2H6 + 7 O2 = 4 CO2 + 6 H2O (g)

etán móltömege: 2*12+6= 30 g/mol

30 gramm etán 1 mol
1 gramm etán 1/30 mol
170 gramm etán 170*1/30=17/3 mol etán

2 mol etán 7 mol oxigénnel reagál és 4 mol széndioxid, 6 mol víz keletkezik.
1 mol etán 3,5 mol oxigénnel reagál és 2 mol széndioxid, 3 mol víz keletkezik.

17/3 mol etán 3,5*17/3 mol oxigénnel reagál és 2*17/3 mol széndioxid, 3*17/3 mol víz keletkezik.

A reakció hő a termékek képződés hőinek összege - a kiindulási anyagok képződés hőinek összege.

Az elemek képződéshője definíció szerint 0.

etán képződés hője: - 84,6 kJ/mol (függv tábl. 287. oldal)

szén-dioxid képződés hője: -394 kJ/mol (függv tábl. 280. oldal)

vízgőz (H2O (g) ) képződés hője: -242 kJ/mol (függv tábl. 281. oldal)

reakció hő (delta Hr) = n(CO2) * (deltaHk CO2) + n(H2O) * (deltaHk H2O) - [ n(etán)*(delta Hk etán) ]

reakció hő (delta Hr) =[ (2*17/3) * (-394) + (3*17/3) * (-242) ] -
[ (17/3) * (-84,6) ] =

[ ( -4465,3 ) + (-4114) ] - (-479,4) =

(- 8579,3) + 479,4 = - 8099,9 kJ / mol energia szabadul fel (nagy negatív szám, erősen exoterm reakció).
Módosítva: 6 éve
1