Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
598
Valaki segítene megoldani ezeket? Köszi!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Csak akkor értelmetlen egy tört ha a nevezőben nulla szerepel.
1. feladat
a, x-3=0⇒x=3 Ha x=3 akkor értelmetlen ez a tört
b, y+2=0⇒y=-2 Ha y=(-2), akkor értelmetlen ez a tört.
c, Ennél a feladatnál akkor nulla a nevező, ha a szorzat egyik tényezője nulla
Így ha az x (-2) vagy 5 akkor értelmetlen ez a tört
d, x²+100=0⇒x²=(-100)⇒Nincsen olyan szám aminek a négyzete mínusz legyen, ezért bármilyen szám lehet az x, mindig értelmetlen lesz.
2. feladat
Egy tört értéke csak akkor lesz nulla, ha a számlálója nulla, de a nevezője nem.
a, Így 2x-3=0⇒2x=3⇒x=1,5
b, Mivel a számláló 3, és nem nulla ezért bármilyen számnál nem lesz a tört értéke nulla
c, 2a-1=0⇒2a=1⇒a=0,5
d, d+1=0⇒d=(-1) Itt hiába lesz nulla a számláló, a nevező is az lesz így nincs megoldása
e, 2x=0⇒x=0

-1