Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pitagorasz-tétel és a megfordítása

Főoldal » Középiskola » Matematika
726
1. Egy 1,2 m széles és 1,9 m magas vasajtóra átlóvasat kell tenni. Mekkora ennek hossza?

2. Mekkora az egyenlő szárú trapéz átlóinak hossza, ha alapjai 4 és 6 m, szára 5 m?

valaki el tudná nekem magyarázni a Pitagorasz tételt ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1.
1,22+1,92=x2
1,44+3,61=x2
5,05=x2 (vonjunk gyököt)
2,25=x
2.
a=6
b=5
c=4
ma (magasság)=?=4,9
z (átló) =?=7
x ((a-c):2)=?=1
k (a-x)=?=5
először számoljuk ki az x-et:
(a-c):2 tehát (6-4):2 így az x=1
következő lépésben számoljuk ki a magasságot:
ma2+x2=b2
ma2+12=52
ma2+1=25 (vegyünk el 1-et)
ma2=24 (vonjunk gyököt)
ma=4,9
most számoljuk ki a k-t
a-x=k
6-1=k=5
ezek után kiszámolhatjuk a z-t magyarul az átlót
ma2+k2=z2
4,92+52=z2
24+25=z2
49=z2 (gyököt vonunk)
7=z
(kerekítettem a 2.es feladatban a végeredményt mert 4,92=24,01)
Remélem, hogy jól számoltam és hogy tudtam segíteni :)
0