Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elemi geometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
542
A lakberendezési áruházban egy olyan kör alakú étkezőasztalt árulnak, amelynek átmérője 1,5 m, de egy-egy zsanér segítségével a körlap négy darabja lehajtható, így az asztalt téglalap alakúvá lehet alakítani. Ebben a formájában az asztallap oldalainak aránya 3:4. Mekkorák az asztallap oldalai? (azátalakításkor az asztallap vastagságától eltekinthetünk)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Rajz jelölése szerint a Pitagorasz tétel alkalmazásával:
d=1,5m=15dm
(3x)²+(4x)²=d² ⇒ x=3dm
Az egyik oldal 3x=9dm, a másik oldal 4x=12dm
0