Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika nyomás sos

Főoldal » Általános iskola » Fizika
359
80 köbcentiméter térfogatú (tömör) műanyaggolyó beleesik (teljes térfogatával bemerül) kémia órán a sósavba. Mekkora felhajtóerő hat a golyóra? Írd le a lépéseket, ne csak az eredményt! A műanyag sűrűsége 1,1 gramm/köbcentiméter; a sósav sűrűsége 1,2
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Adatok:
V=80cm³
A sósav sűrűsége:1,2g/cm³
(a műanyagnak nem is kell a sűrűsége)
Viszont a megadott sűrűségekből azt tudjuk, hogy a műanyagé kevesebb, mint a sósavé, tehát teljes egészében nem fog belesüllyedni a sósavba, csak akkor, ha belenyomják. Márpedig a feladat szerint úgy van, de ez most jó, mert könnyebb számolni. Felhajtó erő akkor is hat, ha nem merül el benne.
A felhajtóerő egyenlő a kiszorított folyadék (sósav) súlyával
Először kiszámítjuk a kiszorított folyadék tömegét:
m=sűrüségsósav·V=1,2·80=96g=0,096kg
Ebből erőt (súlyerőt) akkor kapok, ha 10-el (a gravitációs gyorsulás értékével) megszorzom. Ez a súlyerő lesz egyenlő a felhajtó erővel!
Ff=G=0,96N
0