Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek2

Főoldal » Középiskola » Matematika
3119
Teglatest alaku akvarium merete : 15x32cm magassaga 4dm.
A) hany liter viz kell az akvarium megtoltesehez?
B) hany m2 uvegre van szukseg ha tudjuk hogy a gyartas soran 20%-kal tobb uveg legyartasa szukseges?
C) hany m kell usznia egy halnak ha a medence egyik sarkabol egy masik legtavolabbi sarkaba szeretne eluszni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
A, egyszerű térfogatszámítás
téglatest térfogata = V = a * b * c
a = 15 cm = 1.5 dm
b = 32 cm = 3.2 dm
c = 4 dm
V = 1.5 * 3.2 * 4 = 19,2 dm³
1 liter víz = 1 dm³, tehát 19,2 liter víz fér bele.

B,
felszín számítás, aztán beszorozni 1.2-vel a 20% veszteség miatt.
Illetve ha nincs teteje az akváriumnak azt ki kell vonni.

C,
pitagorasz tétel felírása a 15 cm és a 32 cm-es oldallal, így megkapod az átlót, az átfogót.
15² + 32² = átfogó²
javítás:
nem jó az előbbi, itt testátlót kell számolni!
Módosítva: 9 éve
1

C)
Testátló kiszámítása.
Egy téglatest testátlóját a t2=a2+b2+c2 képlettel tudod kiszámolni.
Azaz
t2=152+322+402
t2=2829
t= 2849 =53,376 cm
0