Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Forgatónyomaték

Főoldal » Középiskola » Fizika
382
János egy 2 méteres rúd segítségével szeretné kivinni a piacra a két kosarat. Az egyik kisebb kosár, mint a másik. A kisebbik kosár a benne lévő krumplival együtt 20 kg tömegű, míg a másik kosár a vöröshagymával együtt 15 kg-os. Hol támassza alá a jobb vállával a rudat, ha a kosarakat a rúd végeihez tudja akasztani?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
0,25 méterrel a hagyma felé a közepétől
Módosítva: 6 éve
-1

.............................................2 méter........................
20 kg----------------------------------15 kg
...................x......|...................2-x...............................

| az alátámasztás helye x távolságra a krumplis kosártól.

Mivel a két kosár egyensúlyban van x távolságra alátámasztva:

forgatónyomaték=erőkar * erő

x * 20 kg * g = (2-x) * 15 kg* g
20*x=15*(2-x)
20*x=30-15*x
35*x=30
x=0,86 méterre a krumplis kosártól.
Módosítva: 6 éve
1