Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Bomlási aktivitás- Atomfizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
443
Határozd meg az 1 mg tömegű Na (Z=11, A=24) (λ=1,28exp(-5))(1/s)) :
a.) aktivitását a bomlás kezdőpillanatában!
b.) aktivitását 15 óra elteltével!
c.) mikor lesz az aktivitása négyszer kisebb mint a kezdőpillanatban!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
a)

A=(m/MNa)*6*1023* ln2 / T(1/2) = (0,001/24)*6*1023* ln2 / 54152 = 320000 GBq

b)
t = 15 óra=15*60*60 = 54000 sec =T(1/2)

A(t) = A(0) * e-ln2 (t/T) = 320000 * e-ln2 = 320000*0,5=160000 GBq

c)
T(1/2)=ln2/lambda = ln2 / [1,28*10-5 (1/s)] = 54152 sec = 15 óra

A(t) = A(0) * e-ln2 (t/T)

80000 GBq = 320000 GBq * e-ln2 (t/54152)

ln (8/32) = -ln2 * (t/54152)

2 = t/54152

t = 2*54152 = 2*T(1/2)= 30 óra


1