Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűség

Főoldal » Középiskola » Matematika
1236
Egy dobókockával játszunk. Mennyi a valószínűsége, hogy hat dobásból minden számot kidobunk egyszer?
(Lehetőleg szépen levezetve kéne)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Valószínűség dobókocka
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Első dobásnál még 100% eséllyel dobsz jót,
aztán 2. dobásnál a 6 lehetőségből már csak 5 jó.
3. dobásnál a 6 lehetőségből 4 jó (mert már 2 számot kidobtál)
..
utolsó dobásnál 6 lehetőséfből 1 jó csak.
Így az esély:

1 * (5/6) * (4/6) * (3/6) * (2/6) * (1/6) = 120 / 7776 = 0.01543 = 1.543% esély
0

Vagy a klasszikus valószínűségi modellt használjuk: kedvező esetek száma/összes eset.

Összes eset: az első helyre 6-féle mehet, a másodikra 6-féle mehet, és így tovább, tehát az összes eset száma 6*6*6*6*6*6=46656.

Kedvező esetek száma: az első helyre 6-féle mehet, a másodikra 5-féle, és így tovább, tehát 6*5*4*3*2*1=720 lehetőség van.

Valószínűség=kedvező/összes=720/46656=5/324=~0,0154321=1,54321%.
1