Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek segítséget kérek

Főoldal » Középiskola » Matematika
337
x+4/3=2x+1/x
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, gyök, tört
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az egyenlet alaphalmaza `R\\{0}`. A bal oldalt törtes kifejezéssé alakítva nullára rendezünk, majd megoldjuk.

`frac{x+4}{3}-frac{2x+1}{x}=0`

`frac{x(x+4)}{3x}-frac{3(2x+1)}{3x}=0`


`frac{x^2-2x-3}{3x}=0`

`frac{(x-3)(x+1)}{3x}=0`

Felhasználva azt, hogy a tört a számlálójának az
eltűnése révén lesz zérus, tehát a megoldások:

`x_1=3`

`x_2=-1`

Ellenőrzés: 1.) `frac{3+4}{3}=frac{7}{3}=frac{2*3+1}{3}`

2.) `frac{(-1)+4}{3}=1=frac{2*(-1)+1}{-1}`





Módosítva: 6 éve
0