Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
492
Határozd meg az 1 mg tömegű Na (Z=11, A=24) (λ=1,28exp(-5))(1/s)) :
a.) aktivitását a bomlás kezdőpillanatában!
b.) aktivitását 15 óra elteltével!
c.) mikor lesz az aktivitása négyszer kisebb mint a kezdőpillanatban!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
a)

A=(m/MNa)*6*1023* ln2 / T(1/2) = (0,001/24)*6*1023* ln2 / 54152 = 320000 GBq

b)
t = 15 óra=15*60*60 = 54000 sec =T(1/2)

A(t) = A(0) * e-ln2 (t/T) = 320000 * e-ln2 = 320000*0,5=160000 GBq

c)
T(1/2)=ln2/lambda = ln2 / [1,28*10-5 (1/s)] = 54152 sec = 15 óra

A(t) = A(0) * e-ln2 (t/T)

80000 GBq = 320000 GBq * e-ln2 (t/54152)

ln (8/32) = -ln2 * (t/54152)

2 = t/54152

t = 2*54152 = 2*T(1/2)= 30 óra
2