Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika feladat(dinamika)

Főoldal » Középiskola » Fizika
762
Képet csatoltam, feladat menete érdekelne és, hogy hogyan jön ki a megoldás ami a lapon is látható
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, dinamika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A testet a rá ható erők eredője gyorsítja. A testre hatnak:
- súlyerő: m·g (lefelé)
- kötélerő: F (felfelé)
Eredő erő:
F - m·g = m·a (felfelé)
F = m·(g+a)
(előjeles az 'a' gyorsulás)

a) lefelé megy:
a = -2 m/s² (negatív, mert a felfelé irányt választottuk pozitívnak)
F = m·(g - 2 m/s²) = 800 N

b) felfelé megy:
a = 2 m/s² (pozitív)
F = m·(g + 2 m/s²) = 1200 N
0