Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Általános iskola » Fizika
1247
1.A mikrosuto elektromos teljesítmenye 830W.Az etel 0,5 óra alatt sul meg benne,mikozben 800kJ-lal nott az etel termikus energiaja.Mekkora a suto fogyasztasa?mekkora a hatasfoka?
2.Egy laptop fogyasztasa 0,3 kWh volt 4 órai hasznalat alatt.Mekkora a laptop teljesítménye?
Itt csak az lenne a kerdesem P=w/t=0,3kWh/4h=0,075 kW vagy kWh?
Köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

2
kW (a teljesítmény mértékegysége), jól számoltál! Az óra mértékegységével is kellene egyszerűsíteni, és akkor Te is biztos lehetnél a kérdésben. Én még a 0,075kW-ot átváltanám 75W-ba. De, ha nem kérte a feladat, vagy éppen kW-ba kérték akkor jó.
0

Adatok:
P=830W=0,83kW
t=0,5h=1800s
Q=Wh=800kJ
Fogyasztás=(ΔE=W)=?
hatásfok(a görög éta betű)=?
A fogyasztás=W=P·t=0,83kW·0,5h=0,415kWh
Fél óra (1800s) alatt, egy 830W teljesítményű fogyasztó (mikró) által végzett munka. (ennyi energiát használt föl a hálózatból, és fordította az étel melegítésére. ( De van veszteség, így a környezetet is melegítette, nem minden energia a hús melegítésére fordítódott.)
Tehát az összes munkája a mikrónak:
W=P·t=830W·1800s=1494000Ws=1494000J=1494kJ ebből sajnos csak 800kJ-nyi energia hasznos, mert csak ennyi fordítódott a hús melegítésére. (Megj. Ws=J)
A hatásfok=Wh/Wö·100%=800kJ/1494kJ·100%=53,5%
1