Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsetek kérlek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
452
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
6.feladat:
Mennyiség(liter) Gyümölcstartalom(%) Gyümölcstartalom(liter)
x liter 20%-os x×(20/100)
5 liter 100%-os 5×(100/100)
x+5 liter 45%-os (x+5)×(45/100)
Egyenlet:
x×(20/100)+5×(100/100)=(x+5)×(45/100)
Mindenhol a századokat elhagyva:
20x+500=45x+225 /-20x
500=25x+225 /-225
275=25x /:25
x=11 liter
Így 11 liter 20%-os narancslevet kell önteni 5 liter 100%-os narancsléhez.
Ellenőrzés:
11×(20/100)+5×(100/100)=(11+5)×(45/100)
2,2+5=7,2
7.feladat:
Mennyiség(gramm) HCl-tartalom(%) HCl-tartalom(gramm)
x gramm 30%-os x×(30/100)
(20-x) gramm 50%-os (20-x)×(50/100)
20 gramm 43%-os 20×(43/100)
Egyenlet:
x×(30/100)+(20-x)×(50/100)=20×(43/100
Mindenhol a századokat elhagyva:
30x+1000-50x=860
-20x+1000=860 /-1000
-20x=-140 /-20
x=7 gramm
Válasz:
7 gramm 30%-os és (20-7)=13 gramm 50%-os sósavat kell összeönteni.
Ellenőrzés:
7×(30/100)+13×(50/100)=20×(43/100)
2,1+6,5=8,6








-1