Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika Millikan-kísérlet feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
748
A Millikan-kísérletben 9,63 · 10⁵ N/C lefelé mutató térerősségnél a 2.318 · 10⁻¹¹ N súlyú olajcsepp egyenletesen halad felfelé. A felhajtóerő 9 · 10⁻¹⁴ N, a közegellenállási erő 2 · 10⁻¹⁴ N. Hány elektron többleltöltése van az olajcseppnek?

A segítséget előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, kísérlet, elektrosztatika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Azért nevezi többlettöltésnek, mert persze baromi sok elektron van minden anyagban, de van hozzá ugyanannyi proton is, azok kiejtik egymást. Ami töltést (elektronokat) pluszban ráraktak, összesen `Q` coulombt, az a kérdés, hogy az hány elektront jelent.

`E=9.63·10^5\ N/C`
`m·g=2.318·10^(-11)\ N`
`F_f=9·10^(-14)\ N`
`F_k=2·10^(-14)\ N`

A térerősség lefelé mutat, ezért a negatív töltésű elektronokra felfelé hat a Coulomb erő.
`F_C=Q·E`
Az olajcsepp felfelé mozog, a közegellenállás ezzel ellentétes irányú.
A felhajtóerő persze felfelé hat, a súly meg lefelé.

Lefelé ható erők:
`m·g + F_k`
Felfelé ható erők:
`F_C+F_f`

Mivel egyenletesen (állandó sebességgel) mozog az olajcsepp, ezért a rá ható erők eredője nulla, vagyis a felfelé és lefelé ható erők egyformák:
`m·g + F_k = Q·E+F_f`
Ebben az egyenletben minden meg van adva, csak a `Q` nem, számold ki belőle.
Mivel egy darab elektron töltése (`e`) ismert (nézd meg a könyvedben vagy az interneten), osszad el `Q`-t `e`-vel.
Módosítva: 6 éve
0