Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia oldatok

Főoldal » Középiskola » Kémia
1068
Sziasztok!Problémáim adódtak az alábbi feladattal:
A 10 tömegszázalékos ételecet 1,0126 g/cm^3 sűrűségű.Hány g ecetsavat tartalmaz 0,5 dm^3 térfogatú mennyisége?

Én úgy álltam neki,hogy cm3-ra váltottam a térfogatát,és a sűrűséggel kiszámoltam,hogy 506,3 g van 500 cm3-ban...De mit kell csinálni a tömegszázalékkal?
A segítséget előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
számolás, oldat, tömegszázalék, Sűrűség
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Igen, eddig jó.
A 0,5 dm3-t átváltjuk cm3-re, mert a sűrűség g/cm3-ben van megadva.

0,5 dm3=500 cm3

Ennek a tömege: 1,0126 g/cm3 * 500 cm3 = 506,3 g

Mit jelent a 10 tömeg%-os oldat?
100 gramm oldatban 10 gramm ecetsav van.

A % rész mindig azt jelenti hogy valaminek a 100 egységében hány egység rész van.
Például 10 rész ecetsav 100 egység oldatban, 10%.
20 rész ecetsav 100 egység oldatban, 20%.
36 rész ecetsav 100 egység oldatban, 36%.

Aránypárral:

10 tömeg%-os ételecet oldat tömege 100 g és 10 g ecetsavat tartalmaz.

200 g ételecet oldat 20 g ecetsavat tartalmaz (de 100 grammra még mindig 10 gramm ecetsav jut, az arány ugyanaz.)
400 g ételecet oldat 40 g ecetsavat tartalmaz.
500 g ételecet oldat 50 g ecetsavat tartalmaz.

1 g ételecet oldat (50/500) g ecetsavat tartalmaz.
506,3 g ételecet oldat 506,3*(50/500) g ecetsavat tartalmaz.

506,3*(50/500) g ecetsav = 50,63 gramm.


Képlettel:

oldott anyag tömege (g)
----------------------------* 100 = 10 tömeg%
oldat tömege (g)


oldott anyag tömege (g)
----------------------------* 100 = 10 tömeg% / osztunk 100-zal mindkét oldalon
506,3 (g)

Az oldott anyag tömegét keressük, ami az ecetsav.
Innentől egyenlet megoldás:

oldott anyag tömege (g)
---------------------------- = 0,1 / szorzunk 506,3-mal mindkét oldalon
506,3 (g)

oldott anyag tömege (g) = 0,1 * 506,3 = 50,63 gramm

Tehát 0,5 dm3 10 tömeg%-os ételecet 50,63 gramm ecetsavat tartalmaz.
1