Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Koordináta

Főoldal » Középiskola » Matematika
3015
Írja fel annak a körnek az egyenletét, amelyik egyik átmérőjének két végpontja az A(2;1 és B(-4;7) koordinátájú pontok!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, sos, segítség, érettségi, segíts, 12, koordináta, 12. osztály, Matematikaérettségi
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
A kör középpontja az átmérő felezőpontja, ami FAB.
FAB((2-4)/2;(1+7)/2)
C = FAB(-1;4)

A kör sugara pedig a középpont és az egyik végpont távolsága, azaz mondjuk FABA szakasz hossza. Két pont távolságára van egy képlet:
d =  (x2-x1)2+(y2-y1)2 
dFA =  18 
vagyis r =  18 

A kör egyenlete: (x-u)2+(y-v)2 = r2
Itt az "u" a kör középpontjának első koordinátája, a "v" a második, r pedig a sugár.
A kör középpontja: C (-1;4)
Ennél fogva a kör egyenlete:
(x+1)2+(y-4)2 = 18
0

Csatoltam képet. Kedves József! Mivel az előttem válaszoló már megoldotta a feladatot, így ő érdemli azt, hogy megoldásnak jelöld a megoldását. Én csak két mintapéldát küldök, amit a youtube csatornámon el is magyarázok. Köszönöm, ha belenézel.
https://www.youtube.com/watch?v=K2WAFy67Uhc&list=PLwXxAxAEOlGhIzlIoCih8HrNtDLaymox6
Módosítva: 6 éve
0